Van blog naar boek

7 november 2017(!)

Vorige week schreef Koos het laatste verhaal, dat heel mooi samenvalt met het overlijden van zijn vader. ‘Mooi’ in literaire zin.

Even ‘mooi’ overlijdt die vrijdag ook Kor, een goede vriend van ons en ook vader. Ik kan het even niet hebben. Terwijl ik zo trots op Koos ben, dat hij bijna drie jaar blogt en daarmee 123.479 woorden en 243 bladzijden heeft geschreven.

Vandaag heb ik alle teksten van zijn blog onder elkaar gezet in één document. De originelen bewaar ik nog steeds, maar ik vertrouw ze niet. Al plakkend zie ik ook dat het blog niet helemaal chronologisch is. Koos schreef waar hij mee bezig was en wat hij zich herinnerde. Soms past het in de volgorde, soms niet.

Ik print alle 243 bladzijden uit tot mijn printerinkt op is. Ik koop twee multomappen (één is te smal) en mijn gaatjesprikker kan maar 5 bladzijden tegelijk aan.

Kleien

Ik kom een verhaal over kleien tegen, lang voordat hij van Fleur het alfabet leerde kleien om zijn dyslexie te overwinnen. Ik maak meteen een aantekening. Dat past wel mooi bij elkaar.

Laaggeletterdheid

Nu moeten we de grote lijn uitzetten. Koos heeft al een aantal keer gezegd dat het gaat om zijn laaggeletterdheid en hoe hij die overwonnen heeft. Koos wil er andere laaggeletterden een hart mee onder de riem steken en tegelijk geletterden laten zien wat het betekent om laaggeletterd te zijn en zo mogelijk laaggeletterden in hun omgeving laten stimuleren naar school te gaan. Koos heeft een missie.

Dat brengt ook een dilemma met zich mee, want je kunt nietschrijven voor twee doelgroepen tegelijk. Zeker niet doelgroepen die zo ver uitelkaar liggen waar je zulke verschillende resultaten bij wilt bereiken.

Keuzes!

Dat betekent dat een aantal verhalen moeten sneuvelen en anderen uitgebreid. Op dit moment denk ik dat zijn fysieke problemen met zijn knieën en reuma eruit moeten en misschien ook zijn mystieke zoektocht. Toch zijn beide elementen onderdeel van het complete verhaal; door zijn slechte knieën kon hij geen vuilnisman blijven en de mystiek speelde al een rol in zijn leven voordat hij kon spreken. Het maakt hem bijzonder en het leidde hem af op school. Koos’ fantasie en creativiteit zijn ook belangrijke subthema’s, evenals zijn bovennatuurlijke ervaringen. Alles heeft een relatie met het feit dat hij als kind school amper heeft leren lezen en schrijven. Daarnaast speelt ookde hechtheid van het gezin een rol, maar dat is meer decor – al klinkt dit weloneerbiedig.

Als ik aan Koos schrijf, dat ik delen moet schrappen, mailt hij: “Mooi geschreven, alhoewel het me raakt om te lezen dat er gesneden moet worden in mijn verhalen.” (Nu, een jaar later, heb ik nog geen enkel verhaal geschrapt – mijn hart breekt als ik dit lees. Toch maar overeind laten?)

Verhaalstructuur

Een verhaal heeft een probleem nodig, zeg maar een ‘draak’ die de held moet verslaan. In dit geval is Koos de held die zijn laaggeletterdheid moet verslaan. Zoveel is duidelijk.

Een verhaal vergt twee keerpunten: het eerste maakt het probleem groter en het tweede is het begin van de oplossing.

Het tweede keerpunt is als hij denkt dat hij de computer van Edith kapot heeft gemaakt; daarmee ontdekt Edith hoe erg het echt met zijn taal staat en kort daarna begint Koos met echt leren lezen en schrijven. Maar de honger en ellende uit zijn jeugd met zijn fantasie en dromerijen zijn te veel voor het eerste keerpunt. Flashbacks? Of is er een ander ‘eerste keerpunt’? Ik weet het nog niet.

Misschien is het eerste keerpunt de schaamte voor zijn vermeende domheid, waardoor hij zich onderscheidt van zijn broers? Gedeelde schaamte voor armoe en persoonlijke schaamte voor zijn bovennatuurlijke ervaringen, fantasie en laaggeletterdheid.

Ik zal het eerst helemaal door moeten lezen. En daarna nog een keer of tien…

Deel deze pagina

6 gedachtes over “Van blog naar boek”

  1. Koos ik ben trots op je dit heb je toch maar mooi gedaan en niet alleen voor jezelf maar ook om andere mensen te helpen koos je bent een goed mens

  2. Het schrijven van een boek is een lang en intensief proces. Koos doet het echte werk en het is heel dankbaar om hem hierin te begeleiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.